O kimči chcem vedieť...
Dostal si naše kimči do rúk prvýkrát alebo sa ho ešte len chystáš kúpiť? Tu dostaneš odpovede na všetky zvedavé otázky. 

Spísali sme odpovede na vaše najčastejšie otázky.

  • Aké ingrediencie má Kimči od fermentatkov?
    Naše kimči má tieto zložky: pekingská kapusta, mrkva, biela reďkovka, zázvor, jarná cibuľka, cesnak, ryžová múka, soľ, sójová omáčka bez lepku, chilli, cukor, voda.

    V recepte nie je použitý lepok, ani živočíšne zložky.

  • Je kimči vegánske?
    Hoci tradičná receptúra pochádzajúca z Kórei obsahuje rybaciu omáčku a tiež krevety, naše kimči je trošku iné. Chceli sme urobiť kimchi, ktoré je úplne bez živočíšnych zložiek, aby sme o tieto chute neukrátili ani našich vegánskych kamošov. Naše kimči je vegánske.

  • Obsahuje kimči lepok?
    Ako ochucovadlo sa v kimči používa aj sójová omáčka. Možno to viete, možno vás to prekvapí, ale sójová omáčka sa vyrába z pšenice a preto nie je vhodná pre ľudí s alergiou na lepok. Existuje však aj špeciálna sójovka, ktorá je bez lepku. Jej cena je vyššia, práca s ňou komplikovanejšia, ale my nechceme obmedzovať našich zákazníkov. Pre výrobu kimči sme preto použili bezplepkovú sójovú omáčku.

    Naše kimči je bezlepkové.

  • Ako jesť kimči?
    Fermentovaná zelenina – kimči je špecifická surovina. Spočiatku sa vám môže zdať, že neviete čo si s ňou počať, ako ju jesť a s čím ju kombinovať. Bude vám stačiť pár hltov na vypestovanie závislosti, až sa jedného dňa prichytíte pri tom, že kimchi vyťahujete z chladničky či je ráno alebo večer. Poznáme to, sme v tom s vami :)

    Ale tipy na konzumáciu kimči pre začiatočníkov:
    • ak si robíte na raňajky chlebík so šunkou, prihoďte si k nemu trochu kimči.
    • k rybe so zemiakmi – pridajte na tanier kimči.
    • k zeleninovému rizotu – pridajte na tanier kimči.
    • k sushi – pridajte kimchi.
    • k pečenému kuraciemu stehienku s ryžou – pridajte kimči.
    • k zapekaným cestovinám s rajčinovou omáčkou – pridajte kimči.
    • k tlačenke a kváskovému chlebíku – pridajte kimči.
    • k palacinkám s nutelou – no dobre, radšej nie...
  • Prečo by som mal jesť kimči?
    Kimči nie je len skvelá chuť kvasenej zeleniny. Pri pravidelnom konzumovaní kimči ide aj o zdravotné benefity. A to nie len tak hocijaké. Fermentovaná zelenina je jeden z najvýznamnejších zdrojov probiotík. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré sa dostávajú do tenkého čreva a plnia v ňom rôzne funkcie – nám ide predovšetkým o tie imunitné. 

    Dostatok probiotických kultúr je dôležité pre správne zloženie mikrobiómu – správne zloženie mikrobiómu zodpovedá až za 80% imunity.
  • Kde si kimči viem kúpiť?
    Snažíme sa rozširovať sieť predajní, kde je kimči dostupné. O ich presnom zozname vás budeme informovať. Zatiaľ si môžete kimči objednať priamo z tejto stránky.
    Nemusíte sa obávať – kimchi je dôkladne balené a prepravované v termo obaloch, aby k vám dorazilo v optimálnej kondícii.

  • Ako kimči skladovať?
    Kimči je potrebné skladovať v chladničke. Vďaka nízkej teplote sa spomalí proces fermentácie a kimči sa uchová dlhšie v stabilnej kvalite. Ak necháte kimchi pri izbovej teplote, proces fermentácie sa opäť obnoví a kimči sa môže stať chuťovo výraznejším a vyzretejším. Pri uchovávaní pri izbovej teplote zároveň treba rátať s nižšou trvanlivosťou produktu. 
  • Ako dlho mi kimči vydrží?
    Pravým milovníkom vydrží nie viac ako deň či dva :)
    Ale ak sa pýtate na jeho trvácnosť – pri skladovaní v chladničke kimči vydrží až 6 mesiacov.

  • Prečo moje kimči bublinkuje?
    Pri konzumácii môžete pocítiť jemné perlenie na jazyku. Je to znakom aktívnej fermentácie, ktorá neustále prebieha. Niekedy môže byť perlenie výraznejšie, inokedy ho takmer necítiť – závisí to od konkrétnych živých kultúr, ktoré v danom čase prevažujú.

Kimči-fermentovaný šalát
Made on
Tilda